Izors Dagbok
Här publiceras Izors dagbok. Ibland är dagboksanteckningarna i form av brev till hans kära uppfödare Åsa.


2012-08-06

Kära Åsa-matte,

Några rader i all hast innan jag ska hjälpa matte att städa. Idag kommer Elisabeth Olausson med sina pudlar och matte tycker vi måste snygga till litet.

Den första veckan här har varit jättefin. Jag trivs. Jag är ute nästan hela dagarna. Ibland åker vi bil och handlar. Nu sitter jag själv i buren som en stor hund. Matte sitter i baksätet och pratar litet med mig och ger mig en godis ibland.

Jag gillar kojor. När jag blir stor ska jag få en egen hundkoja, som husse ska snickra. Nu har jag en som är gjord av två trädgårdspallar och två trasmattor. Ganska fin den också faktiskt.

Så här ser min dag ut. Vid 5-tiden väcker jag matte med ett voff. Det betyder att vi ska gå ut. Då kissar och bajsar jag. Sen går vi in igen. Men då lägger jag mig inte på fällen på golvet, utan klättrar från min sovbalja upp i deras säng. Förr lyfte matte upp mig, men i morse hoppade jag upp själv. Där busar jag en stund. Biter dem litet här och där, innan jag somnar om som en liten hög mellan dem. Vid halvsjutiden vaknar jag igen. Då stiger matte och jag upp. Vi går till brevlådan och hämtar tidningen. I morse mötte vi en trevlig granne som gillar hundar, särskilt pudlar. Jag hittade också en pinne som jag bar med mig ända hem. Den har jag sedan smulat sönder på köksgolvet. Jag tror jag gillar apportering.

Sen är det frukost för både 2- och 4-benta. Sen börjar dagen på riktigt.

Vi går och lägger oss vid 22 - 23tiden. Då är vi jättetrötta. Jag vill inte somna i sovbaljan utan väljer gärna att lägga mig under stora sängen för att senare under natten lägga mig på fällen och framåt morgonen kanske i sovbaljan.

Nu har matte hittat rätta modellen för hur jag ska äta. Bara uppblötta kulor tyckte jag var blää. Uppblötta kulor med litet Vomvalpefor var gott, men jag lämnade kvar blää-kulorna. Bara Vomvalpefor gick inte heller så bra. Det var så gott att jag slukade allt på en gång och blev sedan litet hård i magen. Nu får jag ca hälften uppblötta kulor som matte mosar ihop till en gröt med valpefor. Då äter jag litet långsammare, men tycker att det är jättegott och äter upp allt och mår bra i magen. Sen får jag en slurk A-fil i en skål bredvid. Den tar jag som efterrätt. På morgonen innan vi hämtar tidningen får jag en skål A-fil som första frukost. Jag har vuxit mycket den här veckan, säger dom.

Varje dag händer det saker. Vi går till stranden eller åker bil eller det kommer någon och hälsar på. Sen leker vi ibland med en tennisboll som matte kastar och jag apporterar. Jag har också fått lära mig att söka godiskulor i gräset.

Jag är litet vild ibland, men bara en stund då och då. Annars är jag en cool typ och har lätt för att lära nya saker. Jag kan sitt ganska bra. Förstår nej och kommer fint när de ropar på mig. Dessutom säger jag voff när jag vill gå ut. Vad mer kan man begära. Jag är ju också kelig och gosig och visar hela tiden att jag tycker om matte och husse och dom älskar mig verkligen, det känns!

Varma kramar till Dig Åsa-matte och till mamma Miranda, mormor Pandora och resten av familjen. Jag saknar hönsen och katten! Hur går det med äggen i kläckningsmaskinen? Matte är så nyfiken.

Matte och husse hälsar!

Er tillgivne Izor

2012-08-11

Kära Åsa-matte,

Nu har det gått två veckor sedan jag flyttade till mitt nya hem. I går vägde jag 5,7 kg enligt mattes badrumsvåg – kanske inte så tillförlitligt egentligen, men klart är att jag har vuxit mycket.

Livet känns bra! I går hävde de avspärrningarna med kompostgaller i dörrposterna mellan rummen. Nu får jag röra mig fritt i hela huset – ja, det är ju ett ganska litet hus, förstås. Det började med att jag fick vara i vardagsrummet på kvällarna. När det gick bra, så har friheten successivt utvidgats. Matte och husse är inte rädda för att jag ska kissa inomhus, eftersom jag säger till. Det handlar mer om att de är rädda för att jag skall bita i elsladdar eller gnaga på stolsben. Men jag sköter mig ganska bra och matte eller husse är ju alltid med. Nu har matte beställt tid för vaccination. Det blir på Värmdö djurklinik den 23 augusti. Hon har också köpt Banmint, vad nu det kan vara.

När det gäller matvanor så har jag nu helt och hållet ratat hopgeggade sörjor. Jag äter hårda kulor som är blandande med Vomvalpefor, tuggar noggrant och dricker sen ordentliga slurkar vatten. Morgon och kväll tar jag som vanligt en tallrik A-fil. Det här fungerar bra – är gott – och känns fint i magen.

Matte och husse tycker att jag är duktig och mycket mogen för min ålder. Husse tycker att jag verkar riktigt förståndig. Sen skrattar dom ofta åt mig när jag gör busiga saker. Matte och jag gör övningar på gräsmattan varje dag. Det är sitt och hit och litet annat liknande. Har hört att det är ungefär samma saker som jag ska göra på valpkursen till hösten. Jag får godisar när jag hämtar en tennisboll som matte kastar bort då och då. Roligast är att busa på stranden. Jag gillar att gräva gropar i sanden. Det är också kul att plaska i vattnet. I går skulle matte kratta stranden, men det gick inte för jag busade hela tiden med krattan, så hon fick ge upp. Det tyckte hon nog var bara skönt.

Det har varit litet olika personer här och hälsat på. Riktigt trevligt, tycker jag. Vi pudlar gillar ju omväxling. I morgon kommer familjen Selin hit. Det är dom som bor nära oss i Spånga och har en lagotto som heter Sally och var bästis med Hector. Vi kommer nog att umgås varje dag, när vi flyttar till Spånga igen. Jag vet ju inte var det ligger egentligen, men vi ska dit på tisdag och titta. Det ska bli kul att träffa dom, tror jag. Vi får väl se vem den där Sally är. Kanske hon är bitchig.

Ja du Åsa-matte det blev riktigt bra det här och dom tycker inte alls att jag är så vild som du sa. Jag är bara vild när jag har "röjartimmen” och då får jag röja bäst jag vill, tills jag är trött och nöjd.

Matte har tittat på din hemsida och sett att du uppdaterat bloggen och att bara en valp är kvar.

Stora kramar till dig, mamma Miranda, mormor Pandora och resten av familjen med katten och hönsen. Hur går det med äggen i kläckningsmaskinen?

Tillgivne Izor med familj

2012-08-17

Hej,Grattis mormor Pandora på födelsedagen.

2012-08-23

Idag har jag varit och vaccinerat mig i Gustavsberg. Det var en snäll veterinär, så det var inte så farligt. Riktigt trevligt.

2012-09-10

Nu är det mer än två veckor sedan jag skrivit i dagboken. Jag har faktiskt haft ganska mycket att göra. I lördags var vi på Gubbängsfältet där Pudelklubben hade utställningar m.m. Jag träffade Åsa, min uppfödare. Hon hade med sig min syster Ella (Elektra) och sin dotter Jasmin. Sen träffade vi mina bröder Gimli (Hero) med familj och Shiro (Zeke) med sin matte Pernilla. Det var jättetrevligt! Matte träffade också andra pudelkompisar som hon känner sen tidigare. Eva, som ska vara intruktör på valpkursen, som börjar den 14 oktober kom också och hälsade på oss. När vi kom hem var jag jättehungrig, sen somnade jag i soffan tillsammans med matte, som försökte läsa en bok.

Vi hoppas att Åsa kommer och hälsar på nästa vecka och att hon har Ella och kanske också Miranda med sig.

Jag har ett par rejäla gropar som jag jobbar med i kanten av gräsmattan. Vi får se hur djupa de kan bli. Jag har också förstått att det finns delar av tomten som matte och husse inte visat mig än. När jag försöker gå på upptäcktsfärd där blir jag genast inkallad. Ännu så länge lyder jag och kommer tillbaka direkt, men jag har just läst en bok (de vet dom inte om) där det står att man kommer i slyngelåldern och då struntar man i vad dom säger. Ja, vi får väl se hur det går.

Jag gillar att åka bil. Jag gillar allt som innebär omväxling. Jag är nog en pudel i tiden! Däremot är jag inte så förtjust i kloklippning, öronrensning, borstning och sådant. Bada är OK, men den där fönen är hemsk. Efteråt känns det bra, särskilt när man får mattes goda torkade kycklingfilé som belöning.

Jag tror det var allt för den här gången.